Pregàries del matí

 

 

“EM COMUNICO AMB ELS ALTRES”

 

 

 

PREGÀRIA  del matí - ESO

Curs 2016-2017

Setmana  27 febrer al 3 març

 

DILLUNS, 27                                     

NECESSITO ALGÚ

Necessito algú que em miri als ulls quan li parlo. Que m’escolti amb paciència i que, encara que no m’entengui, respecti els meus sentiments.

Necessito algú que vingui a lluitar al meu costat sense que l’hagi de cridar.

Algú prou amic meu  per dir-me les veritats que no vull sentir tot,  i saber que em puc ofendre.

Que sigui lleial, senzill i just

Necessito un amic que rebi amb gratitud la meva ajuda, la meva mà estesa, tot i que això sigui poc pel que ell necessita.

No vaig poder triar qui em va portar al món, però puc triar el meu amic.

En això hi poso tota la meva  voluntat, perquè amb una amistat de veritat la vida es torna més simple, més rica i més bella.

 

 

DIMARTS,   28                       

DÉU I NOSALTRES

Déu ens ajuda sempre. Sempre està  amb nosaltres, ens estima i ens ho dóna tot,

Ens dóna força per estimar, per treballar, per superar els entrebancs, per perdonar les ofenses,

Déu vol que ens esforcem per lluitar contra tota mena de mal i vol que sapiguem que està sempre amb nosaltres.

Confiem en aquest Déu que se’ns dóna de manera tan generosa i tan plena d’amor !

 

 

DIMECRES,  1                  

DIMECRES DE CENDRA

Avui amb la celebració del “Dimecres de Cendra”, comença el temps de Quaresma, o sigui el temps que ens prepara a la Pasqua de Jesús. Avui, els creients que ho desitgen i poden, van a l’Eucaristia  i en un moment concret el  Mossèn els posa al cap una mica de cendra mentre els diu aquestes paraules: “Converteix-te i creu en l’Evangeli”

Amb aquesta cerimònia tan senzilla  sabem que hem de treballar per a convertir-nos, és a dir: corregir –nos d’allò que tenim de defectuós,  millorar allò que tenim de positiu i mirar de fer bé a les persones que ens envolten.

La Quaresma és un temps per això: mirar de millorar les nostres actituds, mirar  d’assemblar-nos més a Jesús, mirar de fixar-nos més en el seu exemple i mirar de saber-lo imitar.

Tota la nostra vida és un anar caminant cap a Jesús, ara amb la mirada cap a la Pasqua. Procurarem estar atents, cada matí, a la pregària que ens recordarà les actituds que hem de tenir i ens disposarà l’ànim per a ser millors persones. 

 

DIJOUS,  2                                       

QUARESMA

La Quaresma, aquest camí cap a la Pasqua, ens recorda cada dia, el camí que hem de fer: un camí que va del “jo” als “nosaltres”, és a dir: no un camí solitari i només pensant en mi, sinó pensar en els altres a qui hem de fer bé. Tot va lligat; de mi als altres: És una manera d’enriquir-se personalment i de fer créixer els lligams de fraternitat i solidaritat.

Jesús va estar quaranta dies al desert, ben sol, abans d’emprendre la seva missió que era parlar de Déu, mostrar el camí que porta al bé i ajudar  tothom qui ho necessita.

Amb aquest temps de solitud i reflexió, que  vol dir un temps llarg, Jesús ens ensenya que en la nostra vida cal aturar-nos i pensar; ens va bé fer un temps de silenci i repensar el que fem.

Cada  vespre, abans del descans nocturn, farem bé de dedicar uns moments a això: què ha estat el meu dia d’avui?  Què he fet de bé?  Que he fet de dolent?     I llavors, rectificar en el que calgui.

 

DIVENDRES , 3          

PREGÀRIA DE  QUARESMA

Et demanem, Déu nostre, que durant aquesta Quaresma i tota  la vida ens disposem a convertir-nos per poder tenir  la  pau   i el perdó que Tu ofereixes a tothom; que ens convertim per tenir un món més fratern i just on puguem viure amb més dignitat i més d’acord amb el que tu desitges de totes les persones del món.

Que ens convertim per poder descobrir les coses essencials i importants de la vida; que ens convertim per poder viure en l’alegria interior i profunda que només pot oferir la relació  sincera  i de cor amb Tu i amb els qui estan al costat nostre. 

 

 

 

“EM COMUNICO AMB ELS ALTRES”

 

PREGÀRIA  del matí – E. PRIM

Curs 2016-2017

Setmana del 6 al 10 març

 

 

DIILUNS, 6

TROBEM PISTES EN EL CAMÍ

Moltes vegades hem comparat el temps de Quaresma amb un camí que ens cal recórrer.

Els camins i les carreteres tenen senyals indicatius que ens cal obeir si és que no volem tenir problemes i si volem arribar al nostre destí de manera satisfactòria.

 

Doncs bé, si volem recórrer bé el camí de la Quaresma també hem de fer cas dels senyals i indicacions que hi trobem.

Els senyals i indicacions els trobem en la PARAULA DE DÉU.

El mateix Jesús ens en parla:

-       “Estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat”

-       “Sigueu misericordiosos com el vostre Pare és misericordiós”

-       “Quan pregueu dieu: Pare nostre que esteu en el cel...”

 

 

DIMARTS, 7

ESTAR DISPONIBLES

Intentem estar disponibles, per si algú ens necessita. Sempre hem d’estar a punt, sense mandra. Acollir com ens agradaria que ens acollissin a nosaltres. Ajudar com ens agradaria que ens ajudessin a nosaltres. Estimar com ens agrada que ens estimin a nosaltres. El temps de Quaresma és bon temps per a posa en pràctica tot això. 

 

 

DIMECRES, 8

VULL SER FELIÇ

Ajuda’m, Jesús, a fer bondat, a no empipar-me amb els de casa, a no fer les coses malament, a no barallar-me amb ningú.

Jo vull ser feliç, vull viure en pau tota la meva vida.                  

 

 

DIJOUS,  9                                

EL VALOR DE LA CONSTÀNCIA

La constància és una actitud boníssima i necessària per a fer coses grans en la vida. Constància vol dir no abandonar a la primera dificultat que trobo, sinó tornar a començar una vegada i una altra, vencent la mandra i el desànim.

Constància vol dir tenir ben apreses les pròpies capacitats, treballar de manera seguida és a dir: no avui moltíssim i demà gens ni mica, sinó treballar de manera regular, sense fer molts alts i baixos.

Constància vol dir estimar cada dia el que faig.

En la nostra pregària d’avui demanem a Déu que ens doni una bona quantitat de constància. La necessitem!

 

 

DIVENDRES, 10               

ACCIÓ DE GRÀCIES

En acabar la setmana, com altres vegades, donem gràcies a Déu per tot el que hem viscut: la sort de tenir amics, l’alegria de despertar-nos cada matí, l’oportunitat d’aprendre, la sorpresa de trobar algú amable, el fet de tenir esperança, el poder dir que tenim salut,...

Deixarem uns instants perquè cadascú, dins seu doni gràcies a Déu. Respectarem el silenci, que és pregària.

 

 

 

“EM COMUNICO AMB ELS ALTRES”

 

PREGÀRIA  del matí – E. PRIM

Curs 2016-2017

Setmana  13 al 17 de març 

 

 

DILLUNS, 13          

QUÈ FER PER QUARESMA? 

En aquest període de Quaresma hem de recordar que: “Tots els homes són germans meus” i que els hem d’estimar, preocupar-nos-en i defensar-los 

 

 

DIMARTS, 14                                 

PROPÒSIT D’AVUI

Avui m’esforçaré en no culpar ningú, en no pensar malament de ningú, en no parlar malament de ningú.

Avui m’esforçaré en veure el que cada persona del meu voltant té de positiu.

Avui diré en veu alta: “gràcies” per un favor que em facin.

Avui no em queixaré de res.

Ajuda’m, Jesús.

 

 

DIMECRES,  15                        

L’ATUELL ESQUEDAT

Explica una vella història hindú que un carregador d’aigua tenia dos grans atuells. En penjava cada un en l’extrem d’un pal i els portava per tot el poble. Un tenia diverses esquerdes, mentre que l’altre era perfecte, així que quan arribava a destinació l’atuell trencat només tenia la meitat de l’aigua.

Durant anys feia el mateix trajecte diverses vegades al dia, el vas trencat i el sencer, portant aigua a qui la necessitava.

La gerra sense esquerdes era molt orgullosa dels seus èxits, ja que se sabia perfecta per a les finalitats per a les quals va ser creada. Però el pobre vas esquerdat estava molt avergonyit de la seva imperfecció: només podia fer la meitat de la feina.

Després de molts viatges la gerra trencada li va dir a l’aiguader: “Estic avergonyida i em vull disculpar amb tu. A causa de les meves esquerdes només entregues la meitat de la meva càrrega i només obtens la meitat del valor que hauries de rebre”.

L’aiguader, afligit, li va dir compassivament: “Quan tornem a casa vull que notis les bellíssimes flors que creixen al llarg del camí”. Així ho va fer la gerra. I en efecte, va veure moltíssimes flors

boniques, però de tota manera es va continuar sentint afligida.

Però l’aiguader li va dir: “Sempre he conegut les teves esquerdes i vaig voler obtenir l’avantatge d’això. Vaig sembrar llavors de flors per tot el camí i cada dia tu les has regades. Durant aquests anys he pogut recollir aquestes flors per decorar la casa. Sense ser exactament com ets, amb tots els teus defectes, ni jo ni la meva família no hauríem pogut gaudir de la seva olor i la seva bellesa”.

 

Per què ens saps tant greu no ser perfectes?. Per què no volem que en nosaltres s’hi vegin imperfeccions?.

Sabem que la perfecció no existeix i que dels nostres defectes, treballats i acceptats, en poden sortir unes accions molt vàlides que ens fan feliços a nosaltres i als altres.

     

                                 

DIJOUS, 16       

ESCOLTEM A SANT PAU

CARTA DE SANT PAU ALS CRISTIANS DE FILIPS   Fl 2, 12  “Estimats meus: sempre heu de mirar de ser obedients. Treballeu amb amor i respecte   per tothom. Feu-ho tot sense rondinar ni discutir, sigueu correctes i senzills.  Vosaltres, que escolteu la Paraula de Déu, hauríeu de resplendir pel vostre comportament, com les estrelles en el cel.  Jo us podria dir llavors: alegrem-nos tots, perquè anem avançant en ser millors.”

 

 

DIVENDRES, 17         

SANT JOSEP

Diumenge  serà Sant Josep.

Des d’aquest moment del matí  volem felicitar a totes les persones que diumenge celebren el seu sant: mestres, professors, persones de la neteja i alumnes.

Preguem per ells: que Sant Josep els concedeixi tot allò que més necessiten i que passin el dia molt feliç, veient que tanta gent se’ls estima i ens en recordem.

Sant Josep, durant la seva vida va donar exemple de treball, de discreció, de silenci, de bondat... Ja ens agradaria a tots nosaltres assemblar-nos-hi !

Demanem-li a ell mateix que ens ajudi a esforçar-nos cada dia, amb paciència, a ser millors que ahir.

 

 

 

“EM COMUNICO AMB ELS ALTRES”

 

PREGÀRIA  del matí – E. PRIM

Curs 2016-2017

Setmana  20 al  24 de març   

 

 

DILLUNS, 20                                 

QUARESMA, TORNAR AL CAMÍ

La Quaresma no és un temps trist, sinó que és temps de retornar al camí marcat per Déu: el camí de la conversió, el camí de ser millors persones, el camí d’estar més a la vora dels qui més pateixen, el camí de la senzillesa...

La Quaresma és el temps de pensar més sovint que Déu és el nostre Pare que ens estima i perdona...

La Quaresma és tornar a recordar l’exemple de Jesús i treballar de valent per assemblar-nos a Ell...

La Quaresma és temps d’esforç i d’esperança...

La Quaresma  és oblidar-nos una mica de nosaltres mateixos i de pensar més en els altres...  

 

 

DIMARTS, 21                           

PENSAMENTS PER A SER FELIÇ

Per a ser feliç somriu sempre. Per a ser feliç recorda:

-          Abans de parlar, escolta.

-          Abans d´escriure, pensa.

-          Abans de dir una paraula ofensiva, pensa com es deurà sentir l’altra persona.

-          Abans d’ enfadar-te, estima.

-          Abans de fer una cosa mal feta, pensa en les conseqüències...

-          Abans de rendir-te davant d’una dificultat, intenta-ho una i altra vegada.

-          Abans de tot, pensa en els altres més que no pas en tu mateix.

 

El tutor o persona que dirigeix la pregària  explicarà una mica el sentit del text per tal de facilitar-ne la comprensió.

 

 

DIMECRES,  22                  

NECESSITO ALGÚ

Necessito algú que em miri als ulls quan li parlo. Que m’escolti amb paciència i que, encara que no m’entengui, respecti els meus sentiments.

Necessito algú que vingui al meu costat sense que l’hagi de cridar.

Algú prou amic meu  per dir-me les veritats.

Que sigui un amic de veritat: sincer i lleial.

Amb una amistat de veritat la vida és més bonica, més fàcil i més bella.

                     Charles Chaplin  

Demanem-li a Déu, de veritat.

 

                                 

DIJOUS, 23

FER EL BÉ ? DEIXAR DE FER-LO ?

Diu un proverbi oriental: “Qui no fa res, fa mal”, en el sentit de que deixar de fer coses bones  és ja una manera de no col·laborar en la millora de la societat i del món.

Complir les pròpies obligacions  ja és fer el bé, encara que justet; hem d’anar a més...

El mal que fem és un aspecte negatiu que perjudica. El bé que deixem de fer també és un perjudici.

Per tant, ja sabem el programa: Fer el que hàgim de fer. No deixar de fer el bé.

El cas és no quedar-se amb els braços creuats.

 

 

DIVENDRES,  24          

CANTEM UN HIMNE A L’ALEGRIA

L’alegria és pregària,

l’alegria és força,

l’alegria és amor.

Déu estima a qui dóna amb alegria.

La millor manera de donar les gràcies

a Déu i a la gent,

És acceptar-ho tot amb alegria.

                                                   Teresa de Calcuta

 

 

 

“EM COMUNICO AMB ELS ALTRES”

 

 

PREGÀRIA  del matí – E. PRIM

Curs 2016-2017

Setmana  27 al  31  de març

 

 

DILLUNS, 27                       INSTRUMENTS DE LA QUARESMA

Durant el temps de Quaresma ens anirà bé fer servir uns instruments que tenim a classe, per a ser millors persones i per a fer la vida més agradable a qui està al costat nostre. Són aquests:

-          El llapis, per escriure tot el que aprenem, sense fer-nos els “xulos”

-          La goma, per esborrar les equivocacions i saber demanar perdó.

-          El bolígraf, per passar a net el que fem bé, contents i agraïts.

-          La maquineta, per tornar a començar, amb constància i paciència.

Senyor, et demanem que ens concedeixis tot això que hem escoltat i que ens ajudis a anar endavant en aquest camí quaresmal.

                                    

 

DIMARTS,  28

PREGAR PELS MALALTS

Avui et preguem pels malalts, per tanta gent com hi ha als hospitals i les clíniques. Tanta gent que espera que els passi el mal i es curin. Et demanem pels que pateixen, sí, i també pels metges i les infermeres que els curen. També preguem per les persones que els van a veure i els fan companyia. Ajuda’ls a tots, Senyor.

 

 

DIMECRES,  29                                          AGRAÏMENT

Avui et proposem que facis un exercici d'agraïment. Ves repassant  tots els  favors  que has anat rebut  de la teva família.

Pensa per  uns moments quina és la persona que més ha fet per tu. Dóna gràcies a Déu per ella.

“Donar gràcies és un gest senzill. Donant les gràcies reconeixem el que els altres fan per nosaltres. Donar gràcies és com somriure, és com omplir els pulmons d’aire fresc i nou!”

Fes que avui tot el teu dia estigui ple d’agraïment.

 

                                 

DIJOUS, 30                                             

PREGÀRIA PEL MATÍ

Senyor,

en començar aquest matí et volem donar gràcies pels pares, amics i professors,

que ens ensenyen a conviure, a comportar-nos i a estimar.

Perdó, perquè, a vegades ens portem malament amb ells.

Dóna’ns forces perquè, a vegades, no donem importància als seus esforços.

 

 

DIVENDRES, 31     

LA PARAULA DE DÉU ENS PARLA

Carta de Sant Pau a Titus Tt 3,1-7  “ Cal que tots estigueu disposats a fer el bé. No insulteu ni us poseu  en baralles. Sigueu persones de bon tracte, amables i acollidors. Visqueu en pau amb tothom i esforceu-vos en fer que el  vostre caràcter sigui dolç, que tot aquell que tracta amb vosaltres en pugui guardar un bon record.” 

 

 

 

“EM COMUNICO AMB ELS ALTRES”

 

PREGÀRIA  del matí – E. PRIM

Curs 2016-2017

Setmana  3 març al  7 d’abril

 

 

DILLUNS, 3     

PREGUEM AMB LA PARAULA DE DÉU: 1ª Carta als Corintis, 13,4-7

“El qui estima és pacient, és bondadós; el qui estima no té enveja, no és presumit ni orgullós, no és groller ni egoista, no s’irrita ni es venja; no s’alegra de la mentida, sinó de la veritat; tot ho suporta, i no perd mai la confiança, l’esperança, la paciència.”

 

Un bon examen, oi? Quina qualificació tindries? Si et surt una qualificació baixa no perdis els ànims, posa’t a treballar, a recuperar actituds, pots aprovar amb nota. Es tracta de voluntat                             

 

 

DIMARTS, 4

 SENYOR, TU ENS PERDONES

Creiem en Tu, Senyor. Tu ens estimes i ens perdones. Coneixes les nostres febleses, coneixes les nostres debilitats. Però Tu ens estimes i ens ho perdones tot.

Volem viure contents, volem viure tractant bé a tothom: a casa, a l’escola i al carrer.

Volem ser responsables i ajudar els altres a ser-ne. Dóna’ns coratge per aconseguir-ho.

Creiem en Tu, Senyor. Ens estimes i ens perdones. Som els teus amics i amigues.

                                

 

DIMECRES,  5    

AIXÍ QUE ET LLEVIS DESITJA EL BÉ A TOTHOM

Quan passis pels carrers del teu poble, desitja que tinguin encert els governants, els educadors, els metges...

Quan vegis que algú plora o pateix, desitja que torni a sentir la cançó de l’alegria.

Quan passis per davant d’un hospital desitja que els curin amb afecte, tendrament i que tornin a recuperar la salut.

Desitja la pau a tothom.

 

                                 

DIJOUS, 6      

SETMANA SANTA

La propera setmana és Setmana Santa, dies en que els cristians vivim d’una manera més propera el que va passar-li a Jesús en els darrers dies de la seva vida.

Veurem com la gentada l’aclama contenta el diumenge de Rams; el Dijous Sant, amb els seus amics, els Apòstols, institueix l’Eucaristia; el Divendres Sant és portat a la mort en  creu i enterrat en un sepulcre; el Dissabte Sant, dia de silenci i quietud, per respecte a Jesús mort.

I el Diumenge de Pasqua Jesús ressuscita i torna l’alegria als seus amics i a tots els creients.

Assistir als Oficis de Setmana Santa ens fa bé; ens apropa a Jesús, sempre solidari amb nosaltres. Totes les lectures i pregàries d’aquests dies ens parlen de l’amor que  Jesús ens té i ens fan més conscients de com hauria de ser la nostra manera d’actuar per a ser fidels al manament de Jesús: “Estimeu-vos els uns als altres tal com jo us he estimat”    

 

 

DIVENDRES, 7

EN ACABAR LA SETMANA

Apunt d’acabar la setmana i ja estant més a prop de les festes de Setmana Santa, demanem a Jesús que ens ajudi cada dia més a entendre  el sentit de la seva passió, mort i resurrecció.

Que com més coneguem Jesús més ens hi voldrem assemblar, i més bé farem al nostre voltant.

Gràcies, Déu meu, per tot el que em dónes, gràcies per tot el que tinc. Gràcies per tot el que sóc. 

Que la setmana que començarem –Setmana Santa- sigui també una setmana de descans i de refer les forces per tal d’anar endavant en els estudis i en créixer com a persones.

Que la primavera que  tot just  hem començat revifi la nostra vida i ens encomani la seva energia per anar endavant en el camí de fer el bé.

Bona Setmana Santa a tothom. !!

 També et pot interessar...

Història

El nostre origen cal buscar-lo en temps de Santa Joaquima, que l’any 1852 va enviar una comunitat de quatre Germanes, acceptant la invitació de l’A...

llegir més »

Projecte Educatiu

  Projecte Educatiu Vedruna Malgrat Benvinguda al nostre Projecte Educatiu Sigueu benvinguts a la pàgina web de l’escola Vedruna de Malgrat de M...

llegir més »

Escola Plurilingüe

Un dels eixos pels quals opten les escoles Vedruna és el de l’Escola Plurilíngüe. Entenem que aquest implica que el centre ofereixi elements forma...

llegir més »