Grup de reflexió (3r ESO)

Sortida a Caldes de l’1 de juny de 2017

Aquest any hem tornat a tenir el privilegi d'anar a Caldes amb el grup de reflexió de 3r d'ESO, així que el dia 1 de juny amb en Nacho, la Roser, la Maria, l'Anna i en Pol sortíem de l'estació de Malgrat en direcció a Caldes on la Germana Pilar ens esperava per a fer unes jornades de convivència i de valors.

El trajecte amb tren va ser molt enriquidor i ple de regals inesperats, entre conversa i conversa van començar a fer papallones de papiroflèxia de totes les mides, una de ben gran on van decidir escriure el seu nom i paraules d'agraïment, d'altres més petites i les van anar posant al damunt de la planteta que portàvem  com a regal per a la Pilar.

En arribar a la casa de Caldes la Pilar ens va donar la benvinguda, vam esmorzar i ens vam dirigir a la capella on vam tenir un moment de pregària, una meditació preciosa guiada per la Pilar que ens va fer prendre consciència del nostre cos, del misteri de la vida, de la natura, de les meravelles que podem experimentar a través de la contemplació. La nostra pregaria va començar així:

"Senyor, som aquí amb els nostres desitjos, dubtes, certeses, esperances, alegries, llums, ombres.... però volem sentir la teva presència. La teva presència a través del cos (...) " i centrant-nos en el cor vam anant pregant amb silenci escoltant cada paraula .

En acabar vam fer un cant i vam resar un parenostre .

Després vam anar a una sala on vam treballar la primera part. Era dedicada a l'ecologia, a través d'unes preguntes el grup havia d'anar produint les respostes, eren preguntes que feien prendre consciència de tot allò que llencem i que no li donem importància i que mirat en global en tenen molta: aigua, menjar, llum, mòbils, temps, joguines, llibres.... a partir d'aquestes preguntes, el grup comença a obrir-se i a parlar:

"millor comprar menjar ecològic", "tenim l’obligació com a joves de protegir i cuidar la natura", "som 7 milions o més i tots podem fer 7 milions de coses bones per la natura" ....

En aquest bloc vam sentir que havíem de fer un treball quan a respecte per la vida, respecte per a un mateix i per els altres i respecte per la natura ...

Un cop feta aquesta reflexió vam passar a una segona part on vam veure un curtmetratge: "Heroi anònim", feia referència al perfil del voluntari i a partir d'aquí vam ser convidats a reflexionar sobre el següent: 

- Què fem en la vida sense esperar res a canvi ?

- Com donem un cop de mà als que ho necessiten ?     

- No tenim diners, però no podem fer res realment ?

- Possibilitats a fer cada un en la situació que viu ara .

Vam estar molt d'acord en que el que omple de veritat és viure les emocions, sentir amor i fer un món més bonic.

La Germana Pilar ens va projectar un segon curtmetratge: “Cuerdas” , de Pedro Solís, on el missatge que vam rebre va ser la importància de la perseverança, la perseverança ens fa capaços de pensar on hi ha la necessitat i educar-nos en la sensibilitat, tenim ocasions de fer-ho però potser no sempre ens adonem.

Per acabar passem a la tercera i darrera part on el grup treballa els valors amb lletres del joc de taula Scrabble, fan una llista de paraules que tinguin un significat important, també han d'escriure per què donen valor a la paraula valors, en el paper on les han escrit,  i han de posar una numeració i explicar-ho.

Si no tenim una escala de valors tot en la vida ens serà igual, fer una cosa o no fer-la, ésser en una trobada o no ...

La conclusió final va ser orientada a fer una reflexió sobre el tema que havíem tractat i el que cada un al seu grup pot fer.

Se'ns va fer molt curt... dinar de germanor i visita a la comunitat abans de marxar. Agraïm a la Pilar tot el seu temps dedicat i a la comunitat de Caldes per acollir-nos, totes les germanes van estar molt contentes que hi fóssim, vam veure a l'Eugènia, la Rosa i la Maria Busquets va venir a la tarda, agraïm la seva alegria i les seves paraules amables.

Confiant ser-hi altre cop per aprendre a ser millors persones, gràcies comunitat Vedruna !!!

 

Trobada del 30 de març de 2017

Ens reunim amb el grup de tercer  i mirem plegats el documental 'pensant amb els altres' basat en l'experiència d'un mestre japonès Toshiro Kanamori amb l'objectiu que el grup senti com riure plegats i compartir experiències; no sols és creixement personal sinó que també crea vincles i lligams de grup. El grup també comparteix el valor  de ser empàtic per a donar suport i recolzament a qui ho necessita.

Va ser una trobada molt ben aprofitada !!!!

 

Trobada de l’1 de març de 2017

L'enfoc de la nostra trobada va ser treballar una mica les emocions, així que a partir d'una pluja d'emocions: alegria, tristesa, enuig, por, sorpresa, vergonya, amor ... tothom  va anar pensant i compartint dues raons per les que es podien sentir així, va ser molt gratificant escoltar emocions bones i no tan bones i com en les no tan bones el grup compartia però també recolzava, intentava donar una solució o un consell o bé s'obria un diàleg de diferents maneres de veure les coses.

Vam haver de plegar perquè havíem d'anar a dinar, aquell dia estàvem tots molt bé i hauríem necessitat més temps !!! se'ns van fer les dues com si res  !!!

Volen tornar a repetir l'experiència d'un dia a Caldes.

 

Trobada del  15 de desembre de 2016

La darrera trobada de l'any va ser força inspiradora, es va encetar un diàleg espontani basat en l'amistat, els aspectes que es tenen en comú i connexions entre les persones per finalment parlar d'una teoria molt interessant  que intenta provar la dita 'el món és un mocador', és a dir, que qualsevol persona pot estar connectada a qualsevol altre persona del planeta a través d'una cadena de coneguts que no té més de cinc intermediaris, assegurant que és possible accedir a qualsevol persona del planeta en tan sols sis 'salts'. La teoria es diu sis graus de separació. Va ser d'aquelles trobades on vaig sentir-me aprenent del grup !!!! em va agradar molt escoltar aquesta curiositat .

En una setmana vam fer les vacances de Nadal i els bons desitjos van continuar en el grup per whatsapp !!!!

Trobada del  4 de novembre de 2016

Avui el grup ha encetat una conversa espontània i ha començat a compartir experiències viscudes, és un compartir de vivències personals del  seu dia a dia i amb la gent que els envolta. Hi ha algú qui a l'any passat li costava més obrir-se, aquest any es mostra més donat i més flexible. També és molt gratificant veure com d'una manera natural el grup es solidaritza, dona suport  i ajut al company.

Ha sortit també el tema de la riquesa, la seva manera de veure els diners els fa veure que els diners poden condicionar el benestar, també han vist que qui és ric no ho diu i que el qui ho es de veritat és força senzill i humil .Encara que hi ha rics que ho manifesten obertament com una forma de poder.

També han parlat de la força de la superació i de com dir 'no puc' ens pot tancar les portes. Hi ha que ha dit que si veritablement veu que no pot ho accepta però que no cau en conflicte.

 

Trobada del  7 d’octubre de 2016

Amb data del 7 d'octubre ens reunim per primera vegada després d'un merescut descans, aquest curs el grup de reflexió és un any acadèmic més gran. És una reunió de compartir com ens ha anat l'estiu, de petits projectes que s'han fet durant el repòs estival, i per acabar, hem estat parlant de l'amistat .

L'experiència de Caldes de Malavella la recorden moltíssim i els encantaria repetir. Hem estat contents de retrobar-nos un altre cop !!!!!També et pot interessar...

Escola Plurilingüe

Un dels eixos pels quals opten les escoles Vedruna és el de l’Escola Plurilíngüe. Entenem que aquest implica que el centre ofereixi elements forma...

llegir més »

Història

El nostre origen cal buscar-lo en temps de Santa Joaquima, que l’any 1852 va enviar una comunitat de quatre Germanes, acceptant la invitació de l’A...

llegir més »

Projecte Educatiu

  Projecte Educatiu Vedruna Malgrat Benvinguda al nostre Projecte Educatiu Sigueu benvinguts a la pàgina web de l’escola Vedruna de Malgrat de M...

llegir més »